Black Lives Matter: Ny Taksering 2021

En svart person ble i sin tid verdsatt til halvparten av en hvit mann. Det samme ble hvite kvinner og barn. De sistnevnte har fått mer likeverd. De svarte er devaluert.

Hvorfor blir det feil å hevde fullt og fast at det er rasistisk å si «Black Lives Matter», med henvisning til at hvite eller alle liv teller? Det handler om likeverd, og det handler om forskjellene.

GeorgeFloydWall01
George Floyd ble drept av politiet i Minneapolis, Minnesota 25. mai 2020. Det er allerede et år siden. Black Lives Matter er et spørsmål om likeverd også for hvite.

Jeg har prøvd å regne litt på i hvilken grad Black Lives Matter i forhold til hvite. Det har vært litt utfordrende, helt til jeg fikk hjelp av takstmennene i byen Indianapolis. Da fant jeg ut at “You do the maths” fører til følgende kalde tallfestelse:

Black Lives Matter i forhold til hvite med dette forholdstallet:

47_20

Med desimaler uttrykkes forholdet 2,35:1.

Det vil si at et Black Life er 235,45% avgjørende for likeverd i samfunnet, når man setter White Life lik 100%.

Motsvarende ved Black Life=100% får vi White Life=42,47%.

Merk: Dette er altså i hvilken grad et Black Life Matters, altså hvor mye det teller i sammenhengen, når sammenhengen er likeverd. Men sammenhengen er ikke likeverd. I dagens tilstand, får tallene motsatt fortegn: Et hvitt liv er verdt 2,35 ganger så mye som et svart. Det er derfor Black Lives Matter.

Disse tallene er altså basert på offentlig takst fastsatt av profesjonelle fagfolk, som bistår banker med å fastslå lånetakstverdien på eiendom, når eiendomsobjekt er konstanten i regnestykket, og eierens hudfarge er variabelen.

Man kan nærmest si det sånn, at for 100 år siden kunne hvite brenne av 60% av eiendomsverdien til svarte boligeiere i Tulsa, Oklahoma, ved å anstifte lovløse tilstander — og slippe unna med det, mens idag kan bankene i Indianapolis, Indiana, få takstmann til å gjøre det samme ved et lovlig pennestrøk.

BlackWallStreetFireTulsa1921
Da det for 100 år siden var etablert en relativt «rik svart bydel» i Tulsa, Oklahoma, siden et antall svarte hadde fått rettferdig betalte jobber, og skaffet seg og sine familier skikkelige boliger, endte det med at deres hvite naboer, med hjelp av blant annet politi og brannvesen, og rikfolk som stilte sine privatfly til disposisjon, brant ned 35 kvartaler i bydelen Greenwood, ofte kalt «Black Wall Street», og massakrerte svarte i 16 timer fra 31. mai til 1. juni 1921. (Foto: Library of Congress)


Så systematisk er rasismen. Så langt er det til likeverd kan gjøre Black Lives Matter modent til å flyttes fra vårt daglige pliktige hovedfokus til en tilsvarende stor del av vår nære historie.

Hvor lenge, spør du? Vel: Da slaveriet ble avskaffet, ble det etablert en hovedregel om at barn, kvinner og svarte var verdt halvparten så mye som en hvit mann. For de svarte har det altså gått feil vei. Verdien har sunket fra 50 til 42,47 prosent.

Fortsetter vi på dette viset, vil Black Lives Matter bare mer og mer, så lenge homo sapiens overlever som art i universet.

Bakgrunnen for taksteringen er altså fra virkeligheten, ikke feik njus. Jeg fikk den først på Newsroom på BBC World Service på radio. Her er en videoreportasje fra den amerikanske kanalen NBC News.

I tillegg vil jeg anbefale denne PBS-videoen fra kongresshøring i 2020 om Tulsa-massakren 1921.

blacklivesmatter47to20 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s