Kvinnedagen Stadig Viktigere

Åttende mars 2021 er en mandag. Det er også Kvinnedagen, den viktigste på mange år, og da er det ikke på grunn av markeringen av 30 års jubileum for Kvinnegruppa Ottar. Neste år blir nemlig mye viktigere, og ikke bare den ene dagen.

Kvinnedagen får dessverre mannfolk uansett kjønn til å gratulere damer som om det skulle være en morsdag for barnløse, eller å bælje om feministisk voldsmannsframferd fra de mest høylytte aktivistene mange forbinder nettopp med Ottar. Her kreves kunnskap:

Ottar var et kallenavn som prestedatter (og datter av bispedatter) Elise Ottesen-Jensen fra Sandnes fikk tidlig i livet. Hennes søster fikk barn da hun var bare 16 år, og ble tvangssendt til Danmark for å føde og adoptere bort den skrekkelige umoralske flekk på familiens kristelige fasade. Det medførte depresjon og innleggelse på mentalsykehus, fremdeles i Danmark, fremdeles plettfritt på Jæren.

Foreldrene skulle få større utfordringer med Elise, altså Ottar: Hun nektet å konfirmeres, og begynte å jobbe mot dobbeltmoral og de religiøse ledernes ukristelige behandling av såvel kristne som andre mennesker, særlig barn og ungdom.

Etter hvert ble Ottar aktivist for seksualopplysning og familieplanlegging. Det medførte selvsagt at Ottar måtte flytte fra landet, ble svensk statsborger, og stiftet i 1933 RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning), som vi idag forbinder med kondompakker og graviditetstester som er å få kjøpt på super’n, benser’n, kiosker og apoteker.

Hadde det ikke vært for ho Ottar, hadde det idag vært straffbart å havne i uløkka, straffbart å ikke havne i uløkka, straffbart å vite og forstå hvordan og hvorfor, straffbart å skjønne hva en har mellom beina, straffbart å få vite hva sex og samliv er av andre enn en mannlig heteronormativ hvit gammel gris av en dømmende og dobbeltmoralsk prest, og sex og graviditet ville nærmest vært et lovlig våpen som opportunistiske psykopatiske mektige hvite rike kristenfundamentalistiske gamle grisegubber kunne bruke fritt mot hvilke menn og kvinner og barn de ville.

Så gratulerer med åttende mars, alle kvinner og menn og særlig ungdom, som alle kan nyte godt av Elise Ottesen-Jensens arbeid for kvinners rettigheter — ikke minst til å bestemme over egen kropp.

Det redder liv, det redder oss alle hver dag.

Dessverre er presteveldets dobbeltmoral på full fart tilbake som en ny mellomkrigstid.

Derfor trenger kvinnene og ungdommen all mulig støtte vi kan stable på beina for å ta opp kampen for oss, for her er det damer som kjemper i front. De kjemper hver dag, og vi andre er slett ikke flinke til å stille opp for kampen.

Om vi kan bare bruke en dag i året til å legge fra oss fjernkontrollen og alle de selvfølgeligste mannsprivilegiene, la det være åttende mars. Løft stemmen og en parole for kvinnekampen, kampen for et samfunn der undertrykkende dobbeltmoral og maktpervertering av seksualitet ikke skal få forsure livene til våre kvinner og barn og all vår kontakt med hverandre.

Menn har et for godt utgangspunkt til å skulle misbruke det på annet en kampen for å løfte kvinner og barn til likeverd. Feiler vi her, bidrar vi til å tråkke på svakere grupper. Da finner vi raskt nok ut at det står andre over også oss.

Gratulerer! Det er livsviktig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s