10 Spådommer For 2021

For et år siden ønsket vi hverandre et godt nytt år, og bommet så det sang. Nå tror vi at ingenting kan bli verre i 2021, og bommer såklart nok en gang. For hva kan vel ikke bli verre i 2021?

Vi er alle enige om at 2020 er det veste året i manns minne. De fleste legger ut jokeren i spillet om hva som skal bli bedre i det nye året. Ingen ønsker å bli tatt i å spå konkret om 2021. 

Hva kan bli verre? Ganske mye. Jeg tør spå, men vil ikke gråte om jeg tar feil. Jeg tør også å ta skikkelig i, vel vitende om at virkeligheten overgår fantasien.

De mest latterlige og hårreisene spådommene kan være mer sannsynlige enn de trivielle. Hva om Adewale Akionnuoye-Agbaje blir lansert som den neste James Bond, med Danny Sapani som Q og Marianne Jean-Baptiste som M, og ikke minst Espen Sandberg og Joachim Rønning som regissører. Den neste 007-filmens navn? The Colour Of Dark, såklart. Trivielt, men lite sannsynlig.

Der var en pusekatt sluppet ut av sekken. Her kommer de varslede spådommene om verre dårligere tider:

TrumpArea51valg
(Fra cnn.com)

I. Donald Trump kjøper Area 51 i Lincoln County, Nevada, og starter en ny religion med 74.222.958 medlemmer. De fleste kan sannsynligvis tenke seg til hvordan det kommer til, og hvordan det vil gå.

II. Norges regjering og investorelite går sammen om å kjøpe den karibiske øya St. Jan i det tidligere Dansk Vestindien «tilbake» fra American Virgin Islands. Dit flytter de, og tar med seg en passende styrke høyreist, blond og helnorsk tjener-, helse- og sikkerhetsstab, samt oljefondet.

III. Polen og Ungarn innfører tvangsavl-fengsel for kvinner som er barnløse ved passerte 20 års alder, samt jenter som viser interesse for abort og sterilisering. De setter i gang utmelding av EU når tyske medier ikke blir straffet for å omtale det med bruk av det 80–90 år gamle begrepet «Lebensborn».

kinesiske-elbiler
(Kinesiske el-biler)

IV. Kina stiller militæret til rådighet for landets privateide finansforetak til innkreving av all gjeld fra DR Congo, og en rekke andre fattige land i Afrika og Indokina. Første trekk er militær overtakelse av alle gruver.

V. …hvilket reduserer produksjonskapasiteten for elbiler med mer enn 90% utenfor Kina.

Det var de fem optimistiske spådommene. Så over til de fem noe mer pessimistiske. Den første har konsekvenser som legger beslag på tre avsnitt:

VI. Forbrukernes disponible inntekt i rike vestlige land lar seg ikke lenger opprettholde av forbrukerfinansprodukter. Dette tvinger en påtakelig porsjon av all betalingsevne, betalingsvilje og derav etterspørsel bort fra markeder. Særlig rammes de største vekstmarkedene de siste årene: abonnementer på data, kommunikasjon og innholdstjenester til disse, som for eksempel internett, telefoni og strømmetjenester.

Publikums etterspørsel flytter seg i stedet over til markedene for livsnødvendigheter. Det gjelder særlig matemner av de billige varemerkene, som de rikeste korporasjonene ikke har varemerkerettigheter til. Det leder til total kollaps i tillit til varemerkers markedskraft.

Børsregler om meldeplikt sikrer at slike endringer i markeder gir store utslag i verdipapirmarkedene, altså på børsen. Vi får se et hysterisk bortfall av etterspørsel etter de tradisjonelt sterke aksjene, slik at kursene stuper. Dermed vil reelle verdier nok til å sysselsette og brødfø 10 milliarder mennesker blir utslettet — bare fordi det ikke med overveiende sannsynlighet lar seg gjøre å fortsette økt verdistigning på verdipapirene og deres forventede avkastning (dividende).

landslide
(foto fra NVE)

VII. Bortfallet av permafrost i arktiske og subarktiske strøk medfører at leirras, steinras og rent av fjell-kollapser går forbi alle kjente og forventede katastrofetyper i dødelighet og økonomisk kostbarhet for både offentlig og privat sektor.

VIII. En ny mutasjon av covid-19-viruset som gjør det ytterligere mer smittsomt, særlig for barn, ungdom og unge voksne uten underliggende helseutfordringer, slår til uten forvarsel. Denne virusgrenen angriper spesifikt forplantingsevnen, slik at de rammede, med eller uten de mer kjente symptomer, blir sterile. Dette skjer før prioriteringsrekkefølgen for vaksinering når disse befolkningsgruppene.

IX. Beboerne på den karibiske ø St.Jan, nå omdøpt til Sankthansøya, selger vestkysten av den skandinaviske halvøy med folk og fe og fjell- og dalstråka innafor, altså «Det Gamle Norge», til Russlands nyeste privateide selskap, Путинская Корпорация (Putinskaja Korporatsiya).

X. Det oppstår rabalder når det blir klart at sankthanseatene solgte forhenværende norsk kontinentalsokkel til en fersk religiøs sekt hjemmehørende i Lincoln County, Nevada.

Godt nytt år!

sankt-jan
(gammelt samtidig maleri fra Dansk Vestindien)

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s