Förebild för världsfreden

(Illustration från TV4 på Facebook)

Till alla som menar att Greta Thunberg skapar konflikt och inte fred: Hur kan man mena att Mohandas ”Mahatma” Gandhi var en krigshetsare?

Klimatförändringarna skapar konflikter, krigstillstånd och flyktingströmmar. Dessa konflikter sprids med främlingshat enda fram till Norrbotten och Finnmark.

Varför har inget gjorts för att motverka detta innan en ensam flickas skolstrejk i Stockholm blev en världsnyhet? Svaret är enkelt: Makt bygger på löften om frihet från förändringar och på gamla skitstövlars ingrodda lättja.

Konflikten är där. Den förnekas lik Indiens rätt till självstyre för nästan 100 år sedan. Världens vuxna idag är inte mindre konservativa än lordar och ladies i brittiska imperiet var för 100 år sedan, och det är sjutusan till förjävligt konservativt.

Greta Thunberg tog sig an konflikten med fredliga medel. Hon satt ensam tills flera barn över stora delar av världen slutade vänta. Dom hade kunnat varit tvungna vänta tills föräldrarna kanske skulle hitta på — slutligen någon gång — att ge dem tillåtelse att göra en insats mot utplånandet av allting här på planeten som skulle kunnat hålla liv i människor om 50, 30, 20 år — om man reagerat för något decennium sedan.

Att vänta, det är det enda vi har tid med, vi gamla trötta lättkränkta hyperkonsumenter. Vi har så god tid, att våra egna barn, som vi inte kunnat vänta med att kn**la på oss, dom får bara vara goda att vänta nu.

Vi har nog med att stoppa invandringen. Våra likatänkande över hela världen får gärna ta upp gevär och pistoler för att bekämpa tillflödet av nya grannar. Klart dom flyr från de senaste miljoner års värsta skogsbränder, torka, översvämningar, jordskred och hela nationer som försvinner i haven. Bara inte hit nånstans.

Eller kanske vi tycker straffet för folkvandringar grunnat sänkta levnadsvillkoren på planeten ska läggas på dom som är så elaka mot oss och våra supkamrater att dom föder ekliga, resurskrävande barn?

Om inget annat, förtjänar dom som känner sig kränkta av klimatstrejkande ungar att Nobels fredspris tilldelas Greta Thunberg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s